Oplossingsgericht leiderschap

Oplossingsgericht leiding geven is meer dan coachen alleen

Hoe help je je medewerker of team om (nog meer) bij te dragen aan de doelen van je team of de organisatie? Wat doe je met procedures die nu eenmaal moeten worden gevolgd? Hoe maak je een vergadering effectiever en leuker? Hoe zorg je  dat je niet meer de hele last van het team op je schouders draagt? Hoe ben je de steun en toeverlaat die je wil zijn, zonder alles over te nemen van je teamleden? En: hoe leid je jezelf in je eigen positie binnen de organisatie? En: bij wie kun terecht als je na afloop nog tegen vragen aanloopt?

Oplossingsgericht werken legt de focus op wat werkt, wat er al aan krachten en oplossingen aanwezig is en welke kennis, ervaring, vaardigheden en mogelijkheden de ander al heeft. Daarnaast richt deze benadering zich op de doelen van de ander én op de doelen van de organisatie. Mensen die oplossingsgericht werken hebben aantoonbaar minder risico op burn-out klachten.

Het leiden en begeleiden van werkers vanuit een Oplossingsgerichte focus staat centraal in deze training. Thema's die aan de orde komen zijn onder andere: hoe is mijn  grondhouding, het effectief gebruik maken van schaalvragen (meten en weten), Oplossingsgericht sturen, instrueren, adviseren en helpen, de algemene opbouw van een Oplossingsgericht gesprek, de toepassing daarvan in functionerings- en beoordelingsgesprekken, het leiden van Oplossingsgerichte intervisie en effectief en leuker vergaderen. De training is een mix van theorie en praktisch oefenen, zodat je de kans krijgt om met je medecursisten de verschillende elementen uit te proberen en je eigen stijl te ontwikkelen.

Naast het oplossingsgerichte gedachtengoed maken we gebruik van de principes van leidinggeven als een gastheer of gastvrouw: Host leadership (Mark McKergow en Helen Bailey), een Oplossingsgericht alternatief voor autoritair of dienend leiderschap.

Deze selectie van onderwerpen worden aangevuld met leerwensen die de deelnemers naar voren brengen waardoor de training op maat aangeboden wordt. Tot de keuzeonderwerpen behoren bijvoorbeeld Oplossingsgerichte bedrijfskundige principes, het anders opzetten en monitoren van projecten, outcome monitoren op een passende manier, etc.

De training bestaat uit...

Voorafgaand aan de training heeft de trainer een (online) intakegesprek van drie kwartier met de cursist. Hierin komen de persoonlijke leerwensen aan bod en wordt op een coachende manier gewerkt aan het optimaliseren van de opbrengst van de training. De training zelf bestaat uit twee dagen van theorie en praktijk.

Na deze twee dagen zijn twee online intervisie bijeenkomsten gepland van anderhalf uur waarin de praktijkervaringen met het Oplossingsgericht Coachen en Leidinggeven aan bod komen en waar de koppeling met hetgeen in de training aan bod is gekomen gelegd wordt. Deze worden gepland over een periode van maximaal drie maanden na afloop van de training. Indien gewenst kan er na afloop een vervolg gegeven worden aan de online intervisies of kunnen individuele coachingsgesprekken worden gepland tegen een gunstig tarief voor oud-deelnemers. U wordt bij aanmelding uitgenodigd voor een besloten Facebookgroep en de ervaring leert dat cursisten ook vaak onderling afspraken maken om na afloop elkaar bij te blijven staan. Kortom: als u dat wil levert deze training u gelijk een netwerk van mensen die weten waar u het over heeft en waar u terecht kunt voor praktijkvragen, oefensessies en andere uitwisseling.

Data en locatie

De trainingsdagen zijn gepland op maandag 18 november en maandag 9 december 2019, van 10 tot 17 uur.
De locatie is zalencentrum Koutershof, Koutershof 4 in Rijsbergen.

Kosten

De kosten voor dit traject, bestaande uit een individuele intake, twee trainingsdagen op locatie, twee online intervisiebijeenkomsten en het discussieforum, bedragen € 750 . Voor zelfstandig ondernemers is er een korting van € 100. Aanmelden kan via Eventbrite. Inlichtingen vooraf bij Paut Kromkamp. De training gaat door bij minimaal zes deelnemers en wordt uiterlijk een maand voor de eerste trainingsdatum bevestigd. Dan worden ook de intakegesprekken gepland. Bij niet doorgaan van onze kant vindt volledige restitutie plaats. Voor het overige zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Individueel traject

We bieden ook de mogelijkheid om individueel een leiderschapstraject te volgen. Dit gebeurt dan in combinatie met een coachingstraject, zodat de behandelde stof geheel op maat is voor uw situatie. Tijden en locatie op afspraak, zodat het goed in uw schema past. Kan ook (deels) online. Neem voor mogelijkheden en kosten contact op met Paut Kromkamp of met Rob Paludanus
 
 

Vragen?

Laat het ons weten

Aanmelden!!!

U kunt zich momenteel individueel aanmelden voor de volgende trainingen en andere activiteiten:

Postadres

Zeeland
Postbus 18
4330 AA Middelburg
 

West Brabant
Druivenstraat 65
4816 KB Breda
 

Zuid-Holland
Postbus 188
3230 AD Brielle

Bezoek op afspraak

VerlengdeWalstraat 1
4341 CS Arnemuiden

Druivenstraat 65
​4816 KB Breda

Verlengde kerkweg 25
2985 AZ Ridderkerk
 
Professionals
 
De website van Vraagkracht maakt gebruik van cookies voor het anoniem bijhouden van gebruikersstatistieken. Door gebruik te blijven maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.
 
Sluit lees meer